Opruimen met je kids, zó doe je dat!

Word je gek van al die rommel? Voor de zoveelste keer op een legoblokje gestapt? Weg met dat mooi interieur? HALLLT! Laat je kiddo’s niet langer de controle overnemen en neem de power terug in eigen handen. YES YOU CAN! Wij helpen je alvast op weg met enkele handige opruimtips.

Routine, routine en nog eens routine

Routine is key voor een opgeruimd huis. Ga na welke de meest rommelige plekken in huis zijn en zorg daar voor vaste afspraken. Bijvoorbeeld: elke ochtend bed opmaken na het opstaan, er wordt pas gespeeld met nieuw speelgoed wanneer het oude is opgeruimd, na het eten aan tafel wordt deze meteen leeg gehaald, jas meteen ophangen aan de kapstok, vuile kleren gaan meteen de wasmand in, … Heel belangrijk hierbij: geef zelf het goede voorbeeld! Je kind neemt immers jouw manieren over.

Turn the music on

Niets dat meer motiveert dan een stevige dosis muziek tijdens een beu werkje. Stel eventueel een playlist op met de favoriete muziek van je kids en maak er zo een klein feestje van.

Huppakee, weg ermee

Een overaanbod aan speelgoed is no good. Kinderen lijken dan net minder geïnteresseerd te zijn in het speelgoed. Ga regelmatig door het speelgoed en check welk kapot is, je kind te oud voor is, of tijdelijk mag opgebergd worden. Haal later dit opgebergd speelgoed terug boven en vervang deze door het huidige, en doe dit regelmatig. Op deze manier zal je kind meer betrokken zijn in het spel.

Geef korte en concrete opdrachten

Zeg niet ‘ga je kamer opruimen’, maar wel ‘leg alle speelgoedblokken in de blauwe doos’.

Gebruik én beperk opbergdozen

Opbergdozen, onmisbaar wanneer je een bende koters in huis hebt rondlopen. Máááár wees er zuinig mee. Het gevaar in de opbergdozen schuilt hem in het eindeloos blijven opbergen van speelgoed, om zo toch maar te moeten vermijden dat je iets moet weggooien. Een goede tip: label de opbergdozen, op deze manier vind je alles makkelijk terug.

Heb geduld en geef complimentjes!

Niet onbelangrijk om te weten, maar het duurt 21 dagen alvorens een kind ergens een gewoonte van maakt. Samen volhouden is dus de boodschap! Na verloop van tijd zal je kind de gewoonte uit zichzelf uitvoeren. Vergeet hierbij niet je kind positief te bevestigen. Op deze manier stimuleer je hem/haar om de gewoonte te blijven volhouden.

 

Reactie schrijven

NIEUWSBRIEF

Benieuwd naar meer?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en blijf zo op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

SOCIAL

www.waaslandshoppingcenter.be

Volg ons op social media en ontdek alle nieuwtjes als eerste.

facbook instagram